Системот за дигитална селекција VOITERM го поделивме на 2 дела. Серверот каде што се наоѓа уредот за гласање, системот за управување и регистрација.

Имавме можност да размислуваме на еден уред. Имајќи ги предвид факторите како дефект на уредот и вандализам, се одлучивме за сервер каде што можеме да контролираме сè. Гласачот се насочува кон екранот за избор на кандидат со скенирање на бар-кодот (како TR ID карта, баркодирана членска картичка) на уредот. Штом гласачот гласа за кој кандидат, печатачот на уредот ги известува информациите на кандидатот така што ќе ги запише на хартија. Кој за кого гласа, воопшто не се совпаѓа. Оваа информација е зачувана и на дигиталниот сервер. На овој начин, додека се спречуваат дупликат гласови, безбедноста на изборите и гласачите се обезбедува и со алгоритми за криптографска шифрирање прифатени и во употреба од технологијата. Процесот на селекција се проверува и проверува со проверка на информациите на серверот и отпечатоците на печатачот на уредот. Информациите снимени од печатачот, исто така, ја поддржуваат веродостојноста на компанијата преку овозможување контрола на софтверот и извештаите на компанијата.

Криптографските пораки помеѓу уредот и серверот се одвиваат преку протокол за безжична комуникација со затворено коло. Да се ​​биде затворено коло спречува надворешна интервенција.

На претседателските избори во САД во 2020 година е докажано дека информациите снимени на хартија со дигиталниот изборен систем се сигурни и здрави. Поради приговорите, беше формирана комисија од страна на американската влада која ќе ги испита резултатите од претседателските избори. Претставници на Комисијата најавија дека „изборите во 2020 година, еден од контроверзните избори во САД, се најбезбедните избори во земјата. „Тврдењата за лажни гласови беа дискредитирани со споредување на хартиените записи за секое гласање со дигитални записи“. Тие дадоа изјава.

Како компанија ВОИТЕРМ; Ја направивме понапредната верзија на оваа апликација, за којашто американските официјални лица истакнуваат, ја зголемува безбедноста на гласањето, подготвена за употреба како резултат на интензивни студии за истражување и развој. Подготвени сме да и служиме на нашата земја и на нашиот народ во барања како што се претседателски, парламентарни избори за Големото национално собрание на Турција, избори за локална самоуправа, професионални комори, индустриски комори, претседателски избори на партијата, претседателски избори за спортски клубови и федерации итн.