Воитерм го трансформира изборниот процес со користење на модерна технологија за зголемување на демократското учество и безбедно управување со изборните процеси. Различни безбедносни мерки, методи за верификација на идентитетот и транспарентни процеси на броење гласови понудени од Воитерм ја зголемуваат довербата во демократијата. Во исто време, го промовира демократското учество со забрзување на процесот на гласање и правење подостапен. Со внимателно испитување на импликациите на Воитерм за идните демократски процеси, ќе истражиме како можеме да ја искористиме моќта на технологијата додека ги штитиме демократските вредности.