VOITERM Dijital Seçim Sistemi, Blockchain’e dayanmamaktadır.

2019 Silivri 5.8 depreminde sevdiklerimize ulaşmaya çalıştık. Ancak GSM operatörlerinin hatlarının yoğunluğunu hep beraber yaşadık. Dini bayramlarda insanlarımızın sevdikleri ile iletişim kurmak için GSM operatörlerine yüklenmeleri sonucunda oluşan yoğunluktan dolayı iletişim kurabilmek için hatların boşalmasını beklediklerini de gördük. 

Kullanılacak seçim sisteminin sürdürülebilirliği ve kontrol edilebilirliği önemlidir. Ülkemizin yaşadığı asrın felaketi olan 10 ili kapsayan 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremi sonrasında seçimin nasıl yapılacağı sorularını medyadan takip ettik. 

Ülkemizin, sosyolojik, demografik, jeopolitik ve kültürel yapısı göz önüne alındığında bunu gerçekleştirmenin zor olacağını düşünerek farklı bir bakış açısıyla yeni bir sistem geliştirdik. Ülkemizde hala okuma yazma bilmeyen, akıllı telefonu olmayan, hatta telefonu olmayan, internet alt yapısı olmayan yerlerimiz bulunmaktadır. Ülkemizin, coğrafik konumu nedeniyle dış mihraklı siyasi oyunları da göz ardı etmemekte fayda var. Bu unsurlar düşünüldüğünde oy verecek kişi(ler)nin nasıl kontrol edileceği sorularını ortadan kaldırmayı amaçladık. 

Blockchain ile seçim sistemi bazı noktalarda kesişmektedir. Ancak bu kesişme tamamen örtüşme anlamına gelmediği için fizibil değildir. Global bir yapıya sahip olan blockchain ile seçim sisteminin örtüşebilmesi için mutlaka tavizler verilerek dönüştürülmeleri gerekir. Aksi takdirde artı gibi gözüken unsurlar kayıplar doğurabilir.